Öckerö gymnasium

Nya intryck, gammal stad

Idag blev vi purrade kl.07.00 av befälet. Jag hade sovit riktigt gott under natten, däremot skulle jag inte säga att jag var pigg. Många var trötta och spända, men såg fram mot en heldag på Gunilla!

Några blev väckta med sång, andra med lugna viskningar. Vi samlades tillsammans i stora mässen och åt frukost. Först hade vi uppställning på däck och fick våra selar som vi kommer att använda i riggen. Därefter hade vi familisering! Vi hade olika stationer där vi skulle lära oss uppgifterna på båten. Vi var uppdelade utefter vakt och koj, jag blev till exempel med de som sover i underkojerna inom midskeppsvakten. Min vakt började med en genomgång i byssan, där vi bland annat fick lära oss om hygien och vad man ska göra för att undvika att få kackerlackor på båten. Sedan var vi under backen (ett rum som är, ironiskt nog, i fören av båten) och fick en genomgång av verktyg och maskiner.

Efter lunch fick vi besöka maskinrummet. Där fick vi lära oss massvis av nya begrepp, såsom osmos och propellerfett. Till sist fick vi reda på hur man skulle hantera en nödsituation på Gunilla. Vi fick mycket tid mellan stationerna som vi ägnade åt att ta det lugnt på backen. Vi såg många klättra i riggen därifrån. Jag är lite nervös inför att göra detsamma, samtidigt som jag tror att det kommer bli nyttigt att utmana sig själv.

När vi fick frivakt gick jag och några kompisar uppför en kulle med utsikt över havet. Vi såg byns vackra katedral, en arena för tjurfäktning och höga berg. Det var väldigt härligt väder – soligt och klarblå himmel, men ändå tillräckligt varmt. Därefter gick vi tillbaka till båten och åt middag. Efter middagen hade babord vakt, vilket de flesta tyckte var rätt så kul och vissa var avundsjuka på att resten fick gå iland. Jag och några kompisar gick på rundtur i stan. Det var julshow och fullt med en massa folk, det bidrog till en festlig stämning. Enligt min mening var det däremot svårt att få julkänsla eftersom vi befinner oss i varma Spanien och jag är van vid att fira jul i kalla, gråa Sverige. Det var i alla fall mysigt att gå runt.

Imorgon ska vi upp samma tid, klättra i riggen och ha vakt. Jag har blandade känslor om vakten. Jag har aldrig haft det, så jag vet inte vad som väntas. Jag förväntar mig att det kommer vara antingen lugnt eller intensivt.

Denna dagen var fylld med intryck och information. Jag är själv uppväxt nära havet och har länge velat vidga mina kunskaper om livet på ett skepp, därför var det kul att lära sig mer på djupet om Gunilla.

Agnes Alveros

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se