Öckerö gymnasium

På synvillovägarna

Såg jag i syne? Jag skyndar mig mellan stationeringen som livbojsvakt till utkiken och påstår att jag sett konturer av Jamaica, men får mitt påstående avfärdat.

Nåväl, i mitt numera 18 åriga liv har jag varit tvungen att ifrågasätta min syn ett flertal gånger. Jag ställer mig besviken i i skuggan av seglet i fören och fortsätter spana, numera som utkik.

Jag upptäckte idag att en av mina tre solkrämstuber snart är slut vilket egentligen inte borde förvåna mig särskilt mycket (tilläggas bör det att jag bara har med mig solskyddsfaktor 50). Förra veckan fick jag höra av ett befäl här ombord att ”Du är den vitaste människa jag har sett på 10 år” och det kan jag visserligen inte förneka. Med min näst intill tomma solkrämstub står jag alltså nu och spanar ut över det blå. Mina ögon försöker spela mig samma spratt ett flertal gånger och till sist vänder jag mig om, vilket är strikt förbjudet som utkik, och ber två klasskamrater se efter. Bara för att vara på den säkra sidan. ”Är det jag som ser i syne eller ser du också konturer av land i horisonten?”. En svarar nedlåtande att hon ser dåligt och dessvärre inte kan hjälpa mig, men den andra stämmer in och bekräftar nu min tidigare tvivelaktiga syn.

Där och då bestämmer jag mig för att strecken i horisonten där framme faktiskt är Jamaica och det ringer ”LAND OHOJ” i mitt huvud! Jag tar till och med, för att vara sanningsenlig, ett litet glädjeskutt i hemlighet men kikar mig sedan skyggt omkring och återgår till mitt outgrundliga spanande mot horisonten. Jag drar min bucket-hat djupare ner över hjässan och hoppas ingen såg mitt lilla glädjeskutt.

Jamaicas uppenbarelse i horisonten gav minst sagt hela båten en rejäl energikick. Som rorgängare, vilket var min nya stationering, fick jag se hela besättningens ansiktsuttryck när de kom ut på däck och fick veta att vi såg Jamaica. Kocken slog klackarna ”i taket”, andra styrman stoppade in en ny prilla och det låg en behaglig stämning över hela T/S Gunilla när vi sakta närmade oss Jamaica.

Janelle

Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se