Öckerö gymnasium

Post 12-16

Min dag startade klockan 11:00 idag då jag blev purrad (väckt) för att äta lunch och gå på vakt en timma senare. När jag kom ut på däck var alla segel satta och det var första gången vi hade fullt ställ på denna resan.

Solen sken och jag kände värmen mot min underställströja som jag sovit i då jag både var för trött för att ta av den efter nattvakten men också för att jag frös eftersom vår AC fungerar väldigt bra just nu, kanske lite för bra. Jag kollade upp mot den blå himlen och det var så fint med alla segel och masterna som vajade i takt med vågorna.

Under alla vakter till sjöss har tre stycken i uppgift att vara poster vilket innebär att de varvar mellan att vara utkik, livbojsvakt och rorgängare. Idag var en sån dag för mig och jag började som utkik. Jag såg bara blått hav så långt jag kunde se men plötsligt såg jag delfiner som simmade och hoppade längs med skrovet. Jag brukar alltid få en speciell känsla just då. Det är kombinationen av blått hav, blå himmel, segel och delfiner som skapar en sorts lyckokänsla som jag har svårt att få på någon annan plats i ett annat sammanhang. När en är post finns mycket tid till att bara stå och tänka. Jag tycker att det nästan känns som terapi att stå och kolla ut på havet timma efter timma tills vakten är slut. Jag tror att det kan vara bra för oss alla här att vara post ibland för att få den tiden för sig själv och bara tänka utan att någon pratar med en. Eftersom vi lever så tätt inpå varandra så tror jag att det behövs tid för en själv ibland och det är svårt att få den tiden när vi är ute till havs då vi har fullspäckat schema med vakt, mat, lektioner och sömn. Det känns nästan som en påtvingad terapistund som troligtvis gör nytta under dessa två månader. Jag kan dock personligen tycka att det kan vara ganska långtråkigt att vara post. Jag är mycket hellre arbetsstyrka och arbetar med seglen eller håller på med något underhållsarbete men idag var det skönt att få stå och tänka. Jag kunde nu i efterhand inse hur viktigt det är att få en tyst stund för sig själv ibland då det alltid är människor runt omkring en på den här båten.

I slutet på våran vakt fick arbetsstyrkan bärga alla segel då vinden höll på att vända till motvind. Det var lite tråkigt när vi äntligen kunde ha alla segel men förhoppningsvis vänder vinden snart så att vi kan börja segla igen.

Ronja, babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se