Öckerö gymnasium

Rond och tvätt med bad och piña colada

03:50, hela min hytt vaknade som valigt 5 minuter innan uppställning (inklusive mig), även fast vi blev purrade 03:30, så dagen startade som alla andra dagar till sjöss, med en spurt ur kojen. 

Vi slängde på oss deo, tjocktröja, seglarbyxor, kniv, sele, flytväst och om vi nu hade haft en minut eller mer till godo kunde man även passat på att ta ett snabbt toalett besök beroende på hur nödig man var. Sedan sprang vi upp till poppen där alla andra i vår vakt och även de i 00-04 vakten stod och väntade på vaktavlösningen, som tur var så hade befälen ännu inte kommit ut ur nav- hytten så inget befäl såg oss komma smygandes ut i den stjärnklara svarta natten. Jag tror även att vi försov oss någon minut längre just idag eftersom att vi fortfarande var slitna från stormen som var för 2 dagar sedan. IFALL befälen nu skulle sett oss så skulle de gett oss en kollektiv bestraffning för vår vakt där uppställningen sker 5 minuter tidigare än vanligt, alltså 03:50 och kanske även för kommande vakter.

Efter vaktavlösningen fick jag information av föregånde rondman eftersom att jag idag var rondman. Informationen handlade om vad som behövdes göras och även vad som är sönder i maskinrummet just idag. Denna natt var det så att den föregående rondmannen hade lämnat en massa tvätt som hen inte hade hunnit vika, sedan läckte även OSMOS 1 (havsvatten renaren) vatten. Jag tror nog att jag spenderade drygt 40 minuter endast på att vika tvätt, men tvätt är inte det ända man gör som rondman. Som rondman har man till uppgift att gå en runda runt båten tillsammans med en checklista en gång i timman för att se till så att handukar på toaletter är rena, soptunnor tömda, se till så att inget brinner eller läcker och till sist det viktigaste, att kolla vattentemperaturen.

När jag väl var uppe från min rond hade klockan slagit 05:00 och det var dags att gå rond igen, samma drill, lika mycket tvätt att vika ännu en gång, och så pågick det resten av vakten.

De första 4 timmarna av min frivakt spenderade jag genom att kolla på Pirates of the Caribbean och även The Office U.S. Om jag får säga det själv så var detta mycket väl spenderade timmar, jämfört med de andra i vakten som hällre ligger och solar på backen. Förstår inte riktigt hur de gillar att sola så mycket då de varje gång kommer ner med en rejäl bränna och klagar på hur ont det gör. Resten av tiden spenderade jag genom att äta mat och ha lektioner. Vid 15:00 tiden hörde vi ett rykte om badstopp, alla elever fick frispel, vi sprang in i våra hytter och bytte om till badkläder, även fast vi var lite nervösa för den Portugikiska örlogsmanet (även kallad “Man o war”) med ett paralyzerande gift som det kryllade av i havet så var det ändå värt att kanske bli paralyzerad för att få bada. Alla elever satt ivrigt och väntade under stormötet på att befälen skulle nämna badstopp, och det gjorde dom.

5 stycken elever fick bada i taget då ifall en manet skulle komma så skulle inte fullständig panik utbryta. Till badet serverade kockarna piña colada (och oroa er inte alla föräldrar där hemma, den var alkoholfri), vilket var perfekt till en varm dag på Gunilla.

Oliver Sundin Liljebjer

Babord


Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se