Öckerö gymnasium

Sista heldagen i La Linea

Torsdagen den 26 oktober, en dag med stekande sol, flera timmars landgångsvakt samt trevligt skolbesök i Gibraltar för en del elever.

Dagen startade vid sju då jag, de resterande i min hytt samt övriga elevhytter blev purrade utav en av landgångsvakterna, som har i uppgift att väcka alla elever på båten. Efter några minuter gick vi upp, tog oss till stora mässen och började äta av frukosten som backisarna hade dukat fram.

Efter frukosten var det dags för uppställning på huvuddäck och som vanligt slogs det åtta glas, vilket symboliserar att klockan är åtta, samt att den svenska och spanska flaggan hissades. När denna lilla ceremonin var över sa Torben, båtens kapten, några ord samt att Tore, som just nu är DOS här på båten, gick igenom dagens schema.

När Gunilla ligger i hamn så har antingen Babord, Midskepps eller Styrbord vakt under en hel dag, och idag var det Babords tur. Denna dagens planering såg dock lite annorlunda ut på grund av att alla pojkar under förmiddagen skulle besöka en pojkskola i Gibraltar. Flickorna som skulle vara kvar på båten fick därför gemensamt ta hand om förmiddagens vakt. Jag tyckte att det var kul att tillsammans med de andra tjejerna sköta båten då det inte sker så ofta att alla har vakt samtidigt.

Under förmiddagens vakt fick vi som var kvar på Gunilla öva på att beslå och avbeslå segel, vilket betyder att man övar på att ta upp respektive ta ned segel samt knyta olika knopar så att seglen sitter fast vid råna när de inte används. Vi fick även städa samt utföra underhållsarbeten, till exempel måla olika saker på båten.

En sak som några alltid behöver göra när Gunilla ligger i hamn är att sitta landgångsvakt. Det innebär att man i cirka tio timmar, från klockan 08:00 till 18:30, sitter vid landgången där man får checka av vilka som lämnar/kommer tillbaka till båten samt vakta landgången så att främlingar inte går på båten om de inte fått tillåtelse att göra det. När man är landgångsvakt går man även, varje timme, en runda som kalls för rond. Under ronden kollar man så att allting med båten fungerar som det ska, till exempel allting i maskinrummet, att tvätten i tvättstugan är tvättad eller att alla kylar i byssan håller en viss temperatur och så vidare.

Det jag och två andra fick göra hela dagen var just detta, att vara landgångsvakt och gå rond. Det var helt okej men inte det roligaste som hänt på Gunilla då det var mycket tid som gick åt till att inte göra någonting vettigt. Klaga gör jag dock inte, 22°C och strålande sol är inget jag skulle byta ut mot gråmulet, blåsigt och cirka 10°C vilket det troligtvis är hos er. Hoppas allt är bra med er där hemma så ses vi den sjunde december hemma i kalla Svedala.

Ha det bäst,

Ellen Svanlund, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se