Öckerö gymnasium

Snart hemma

Nu var det dags att lämna Lissabon och bege oss mot Tarragona. Vi är nu inne på det sista sjöbenet på denna resan. Det kommer att dröja ett tag innan vi kommer ut och seglar med Gunnis igen, så man får njuta av detta sjöbenet som vi har framför oss.

Idag gjordes en vaktrotation och nu kommer styrbordsvakten, vakten jag är i, att ha 4–8 vakten tillsammans med vår styrman Leo och vaktledare Soraya. Det ska bli roligt att ha dem två. Styrbordsvakten är nu en mindre person eftersom en i vakten var tvungen att åka hem till Sverige. Men vi kommer att klara oss bra ändå tror jag.

Jag har väl blivit lite av hyttens eller egentligen hela vaktens mamma och tar hand om alla. Jag ser till att alla i hytten har vaknat till vakten, städar hytten och tar hand om tvätten när det är tvättdag. Har även koll på vad som behöver göras och när och även när vi ska gå ut på däck igen efter fikat. När vi håller på med segel tycker jag att jag har koll på var det behövs personer och när de ska göra vad. Många ombord har reagerat på att jag vaknar direkt när rondman purrar. Personen som ska purra behöver bara öppna dörren och så är jag vaken. Men andra i min hytt vaknar inte lika snabbt om man säger så (det var samma förra resan). Idag var det tvättdag för styrbord. Det var välbehövligt efter en vecka med mycket, smutsig riggarbete.

Snart är vi hemma i kalla Sverige igen och det ska faktiskt bli skönt att komma hem igen. Jag har alltid haft det jobbigt med hemlängtan men det är ändå värt att vara ombord för att man lär sig så mycket nytt, om sig själv som person, om segling och om världen. Innan förra resan hade jag inte varit ifrån min familj mer än tre dygn och så ger jag mig ut på en segling som var två och en halv månad. Jag hade aldrig seglat innan och i princip aldrig varit ombord en båt (bara Stena Line och Öckerö färjan). Så jag viste inte hur jag skulle reagera. Men jag gav mig ut på denna resan också och det känner jag var helt rätt val. Det tog inte lång tid innan alla rutiner från förra resan kom tillbaka och jag känner att jag förstår mer om segling denna resan. Jag förstår varför vi gör vissa saker med seglen. Jag hade väldiga problem med sjösjuka i början av förra resan, men sen gick allt jättebra och jag klarade mig tiptop utan något sjösjukemedel och jag tänkte att denna resan skulle vara likadan men jag har behövt använda sjösjukeplåster hela resan.

Sanna Friman, Styrbord


Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se