Öckerö gymnasium

Stormöte och avgång!

Torsdagen den 22 februari började som de flesta dagar till sjöss brukar göra på Gunnis. Nu hade tidsskillnaden som är 5 timmar jämfört med svensk tid hunnit att försvinna.

Väl purrad och frukostbelåten var det dags för uppställning 07.55 för vår vakt, babord. Att stå stilla under vaktbytet är en konst jag ännu inte bemästrar och speciellt inte under påverkan av morgontröttheten. Gunget kräver ett balanssinne jag inte verkar besitta, vilket förklarar varför sjösjukan aldrig varit ett problem för mig.

Efter uppställningen var det dags att förfånga poster, det vill säga byta av de semi-fasta posterna som vakten står för. Bland dessa finns rorgängare, livbojsvakt och utkik. Min plats för dagen fanns i byssan som gallyrat. Där fick jag tillsammans med Tea hjälpa våra skånska stjärnkockar Anna och Mia med det som behövdes hjälp med fram till klockan 12.00 prick. Det blev ett trevligt miljöombyte att stå i byssan som urskiljer sig mycket från arbetet på däck. Vi fick även reda på att vi skulle behålla 8-12 vakten till nästa sjöben, vilket bryter mot de vanliga rutiner vi har där man byter schema efter varje sjöben. Det var en trevlig överraskning eftersom 8-12 är min favoritvakt som också låter en behålla sin normala dygnsrytm. Faktumet att Selma som är 8-12 vaktens vaktledare och Anders som är vår kapten och även vakthavande befäl under 8-12 vakten skulle vara fast med babordsvakten under ännu ett sjöben satte ett leende på mina läppar. De är två helt fantastiska människor som har förgyllt annars sega vakter.

Stormötet nalkades och vid 15.40 var det dags. Alla i besättningen samlades på halvdäck och efter en relativt snabb avstämning från kapten var det hela över. Sammanfattningsvis var befälen förvånansvärt nöjda med vår prestation och hade inget utom beröm att ge! Vilket kändes riktigt roligt och bekräftar ansträngningen vi alla lägger ned. 10 minuter efter stormötet blev det dags för båtråd och var vakt valde fram två representanter som skulle föra fram önskemål och förhoppningar till kaptenen och Anne-Li. Babord röstade fram mig och Jazmin som företrädare och det hela blev ett raskt och trevligt möte.

Dagens sista moment bestod av filmkväll på backen. Där tittade jag, Adela och stickan på Robots, en klassiker som stickan tagit med på cd-skiva. Jag hade egentligen tänkt få lite sömn före vaktavbytet men filmen blev en högre prio. Babord gick återigen på vakt vid 20.00 och balanssinnet sattes på prov ytterligare en gång- F minus om det skulle betygsättas. Denna gång tog jag och Tea fikat i egna händer och serverade varma mackor till 14 hungriga sjömän. Vid 00.00 var vakten över och dagen avslutades med en god och gungig natts sömn.

Hannes

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se