Öckerö gymnasium

Tjenare Surinam!

Dagen började tidigt med en knackning på dörren och ett klickande ljud som tände lamporna kombinerad med en röst som sa ”godmorgon det är dags för vakt”. Klockan var 7:00 på morgonen och dörren stängdes.

Känslan av att gå upp från sängen var svår att komma över tills man stod upp utanför sin säng och klädde på sig arbetskläderna. Frukosten var serverad vid lilla mässen som väckte en trevlig känsla av avslappning. Efter en macka och cornflakes med mjölk började arbetet på däck. Vi satte äntligen segel då vinden hade ändrat riktning. Det var nice, då den snabbare hastigheten förde oss en bit närmre land. Efter vakten och en skön dusch samt fika. Påbörjade Babord sina lektioner i stora mässen. Mycket information studsade in i tankarna när man såg Anne-Lis presentation om vår nästa hamn. Surinam såg ut som ett ställe med mycket att erbjuda. Efter allt plugg och klickande på datorn, hade man en ytlig koll på alla ämnen innan nästa vaktomgång påbörjades.

Jazze på däck! Skrek jag under mörkret medan skorna nudda däck. Andra vaktomgången hade påbörjat och natten la sig snabbt efter 20:00. Månen lös över oss som en rund lysande ost. Stjärnorna märktes mer än vanligt och kunde tydligt beskrivas starkare än dem man såg i Sverige. Brisen kändes skön mot ansiktet samtidigt som vakten bestod av brassande och seglande med lite hjälp av motorn. Nästa dag skulle det bli Surinam! Dagen efter var ansvaret belagt i byssan. Efter att ha donat och grejat med disk, mat och servering var vakten över efter 4 timmar. När man väl kom ner började storstädning. Ny hamn ny hytt, tänkte jag minsann. Jag tog fram dammsugaren, hink och en trasa. Spegeln, handfatet, väggarna och golvet blänkte efter allt donande. Till och med garderoben var organiserad med kläder vikta i färgordning. Känslan av glädje till att allt va fint och rent kändes bra i magen.

Nyduschad gick jag upp på däck efter att ha hört hur kamrater hade ropat vid svalen att vi var framme vid floden. Färgen på vattnet hade sakta ändrats under resans gång från en mörk och djup havsblå till turkos till en cappucinobrun. Känslan av att se land var underbar efter 6 dagar vid havets liv. Miljön runtomkring kändes tropisk och rörlig med kamrater som arbetade. Efter en timme och så, var vi äntligen framme vid kajen. Utsikten över naturen var fantastisk. Doften var obeskrivlig men god att andas in. På kvällen anordnades det mys då Jens, vår bås, berättade om en fantastisk resa om hur han och några vänner byggde en båt som kunde segla på land. Detta var inspirerande till framtidens planer. Efter det gick alla till olika platser på båten och tog det lugnt. Jag personligen imponerades av att se hur några av mina kompisar som hade hittat symaskiner och trådar för att sy olika plagg. Efter den långa dagen var alla trötta men nöjda. Nästa dag skulle det bli en kamrats födelsedag samt ett äventyr i djungeln. Tänk vad mycket man kan uppleva under en dag, tänkte jag medan ögonen försiktigt stängdes till söms. Tjenare, här är vi nu Surinam.

Jazmin Nygren, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se