Öckerö gymnasium

Var på din vakt!

Tjenare allesammans! Här får ni en liten inblick i min vardag den 17/8 ombord på T/S Gunilla.Dagen började med att jag försov mig, en stark start på dagen. Jag kollade på klockan och såg att den var 07:42 och uppställningen är 07:55, stressen kickar in i högvarv.

Jag drar på mig kläderna snabbt som ögat, käkar en macka i rekordfart, blandar mitt snabbkaffe med kallvatten och halsar det på tre röda. Jag lyckas galant med allt och är i tid till uppställningen klar och redo för dagen.

Vi låg till hamn i Isafjordúr, Island så vi hade ett litet annorlunda schema från när vi var till sjöss. T.ex var det därför som vi hade gemensam uppställning och frukost. När vi ligger till hamn har vi även annorlunda arbetstider, istället för att jobba mellan specifika tider har man istället vaktdagar, då ett vaktlag jobbar hela dagen och delar upp nattvakten mellan medlemmarna i vakten.

Mitt vaktlag hade vaktdag så vi skulle jobba på båten hela dagen. VI fick alltså inte gå iland vilket kändes lite surt men det gjorde inte så mycket, det regnade och jag hade varit ute på land dagen innan. Jag kollade på arbetsschemat och såg att jag skulle vara backis, jag blev mycket glad av att se detta. Att vara backis innebär att man är inne i köket och jobbar så jag slapp regnet och kunde vara inne där det var varmt och skönt. På grund av att backisarna också fixar frukosten dagen efter och går upp tidigare än alla andra och jobbar längre på dagen slipper de även att stå nattvakt.

Så jag jobbade på inne i köket hela dagen, diskade, dukade, lagade mat, lite gott och blandat helt enkelt. Sen var det en hel del städande också så jag fixade kylarna, torrförrådet och skrubbade durken inne i byssan. Det var inga svåra grejer jag gjorde, det var helt enkelt saker för att hjälpa kockarna som förövrigt jättetrevliga att prata med även fast deras skånska är så grov att jag ibland inte förstår vad de säger. Det enda svåra jag gjorde som backis var att hämta mat som låg stuvad under däck, det var i princip omöjligt att hitta det man ville ha. Här på båten ligger mat stuvad överallt nämligen, i golv, ryggstöd, bänkar, sängar och golv. Nästan överallt där en lucka kan finnas eller det finns ett hålrum finns det mat.

Till lunch blev det chicken tikka masala och till middag blev det friterad fisk med ris, båda måltiderna var fantastiskt goda om du frågar mig och jag är extremt opartisk.

Det hände inte så mycket mer på dagen helt ärligt, resten av besättningen var på land och gjorde egna saker så det hände inte så mycket på båten förutom det som arbetslaget gjorde men ärligt talat klagar jag inte över det. Jag hade inte sovit speciellt mycket och jag hade varit ute på land hela dagen innan så en lugn dag var nog det jag behövde.

Senare mot kvällen åt, när folk kom tillbaka från land, blev det lite mer liv i båten. Då passade jag självklart på att hänga med mina kompisar som hade varit lediga och ute på land. Så efter en lugn dag där jag fick återhämta mig fick jag också ha kul på kvällen.

Tack och hej!

Ivar Redström, Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se