Öckerö gymnasium

Vind i seglen

 Dagen innan nyår påbörjades med en lugn nattvakt från 4 på natten till 8 på morgonen. Inget speciellt hände den här gången, en squall övning och lite atlanten snack gjorde så att tiden gick iallafall lite snabbare förbi. För backisarna var det en ännu lugnare natt, när vi kom in på 5 fika låg de nämligen och sov!

Efter vakten går jag alltid och lägger mig fram tills lunch och lektionerna mitt på dagen. Man är alltid så trött här så att somna när som helst på dagen är inga problem. Och ja, t o m dagen innan nyårs afton var vi tvungna att ha lektioner. Men det var nog bra för att alla uppgifter börja lägga sig i en hög såhär sent på resan.

Som lunch var det restfest, backisar och kockar hade fullt upp med att laga mat till morgondagens nyårs firande! Och gott såg det ut att vara, fick smaka på en bit av något färgglatt och jag älskade det!

Senare vid kl 16 var det dags för mig att gå på vakt igen, och det hade börjat blåsa rejält. Ifrån att ha vart ute på den lugna atlanten med, hyfsat bra vind men ändå inte mycket. Så var detta mycket! Vindarna vaggade under och över 20 knop så vi fick både bärga och beslå röjlarna och den yttreklyvaren. Dessa är de 3 segel som sitter ytters på varje mast och bom så de är enklast att ta ner, men också svårast att beslå. För när det blåser såpas mycket gungar det ganska mycket 34 meter upp i luften där röjeln finner sin plats. Och lägg till att det är mörkt så du ser inte de sejsingar (små tampar) du ska beslå seglet med. Men det gick och efter några minuter seglade vi vidare med lite mindre segel och bra vind!

Hampus Johansson Krook

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se