Öckerö gymnasium

Vulkanberget Corvo

Nu är snart detta fjorton dagars sjöben över vilket ger blandade känslor. Eftersom att ens verklighet har blivit öppet hav, gung och samma rutiner varje dag blir det läskigt att förändra detta bekvämma.

Aye!!!

Nu är snart detta fjorton dagars sjöben över vilket ger blandade känslor. Eftersom att ens verklighet har blivit öppet hav, gung och samma rutiner varje dag blir det läskigt att förändra detta bekvämma. Det är lite ironiskt att jag har denna oro med tanke på att jag egentligen hör hemma på land och jag tror att jag egentligen kommer älskar Azorerna och fast mark.

Iallafall, Inatt brassade vi klockan så att babord fick en timme mindre vakt. Detta innebär att vi andra fick en timma mindre sömn. Jag vaknade därför gammal tid 02:30 (ny tid 03:30) för att göra mig redo för morgonvakten 4-8. Jag var backis vilket var skönt när en var lite extra trött på grund av brist på sömn. Vi gjorde nyponsoppa och de efterlängtade sconesen! Det var givetvis en succé. Som backis blir man lite isolerad i byssan med att städa och fixa fika samt frukost, vi blev därför extremt glada när några ur arbetsstyrkan kom instormade för att berätta den goda nyheten: ”Vi ser land”. Det var ett högt och kalt vulkanberg som heter Corvo och en annan lite större ö som heter Ilia das flores. Efter vakten avnjöt hela midskepps mannagrynsgröt som vi önskat oss och det gjorde vi med tystnad. Det är roligt hur det alltid går att avgöra hur mycket arbetsstyrkan gjort på vakten bara genom att lyssna hur högljutt och hetsigt vi pratar på frukosten. Eftersom att det var tyst och lugnt arbetade de säkert hårt. Efter frukosten gick hela vakten och la sig och sov till lunch.

Under lektionen som började fem minuter efter lunchen var vi bara tre personen inne i stora mässen. Jag skulle gissa på att resterande var ute på däck och skrollade instagram eller pratade i telefon. Då Azorerna är en inom-europeisk ögrupp har nästan alla fått mobildata nu, så den första timmen av ens frivakt gick givetvis åt till att inse att det finns annat utanför den lilla Gunilla-bubbla vi lever i.

Under både styrbord och babords dagvakter har arbetsstyrkorna fokuserat på att få förtoppen oljad, stortoppen skrapad samt att få mesan färdigmålad. De har även suttit och gjort luseplattning likt de senaste dagarna. Vi å andra sidan fick städa uppe på däck inför ankomsten i Azorena. Vi började med att färska av backen för att sedan smutsa ner den med att skrubba kaustiksoda på däck. Kaustiksoda är en bas som används för att få bort lagringar. Vi använde det även på hela byssantaket, byssanskotten samt på stordäck vilket gjorde dem skinande rena. När vi precis blev klara var det dags för middag. Det serverades tacos, eller som jag kallade det tacos på spik. Alltså majs, salsa, rödlök, hemmagjord yoghurt, mozzarellaost, färs och tacoskal. Det var extremt gott och det känns så himla lyxigt att få tacos då det påminner om fredagstacosen hemma i Sverige. Efter middagen var det dags för något av det mest satisfying som finns: att Metal brighta. Då det bildas mycket rost ute till sjöss blir självklart en konsekvens av det rostränder vilket gör skott ect. gula. Genom att ”smöra” på Metal bright och låta det verka i tio minuter för att sedan spola av det, blir skotten som nya igen. Gunilla fick alltså under våran vakt en rejäl spa behandling och hon är nu snäppet fräschare än tidigare. I vaktavlösningen mellan midskepps och styrbord hade vi den sista och avgörande vakttävlingen. Vid ungefär varannan vaktavlösning har vi småtävlingar och det vinnande laget får välja gren till nästa gång. Dagens gren var limbo. Det blev en lång och spännande tävling men det slutade självklart med att vi i midskepps vann.

Nu sitter ca 15 frivaktare i stora mässen och kollar på Pirates of the Caribbean: Dead man’s chest. Själv har jag har hängt lite i lilla mässen och på poppen där jag snackade lite med kapten och det verkar som att de ska bärga alla segel för att börja gå för motor. Vi kommer troligtvis att få en kajplats i Horta redan imorgon och denna nyheten gör mig så exalterad att jag inte kommer att kunna sova på några timmar så vi får se vad jag hittar på under kvällen.

Senaste uppdateringen ifrån navhytten och kapten Anders:

Temperatur i luft: 17.2 grader.

Temperatur i vattnet: 18.5 grader.

Väder: svala, östliga vindar samt sol med lätt täcke av moln

Vind i förhållande till båt: bidevind som gradvis vrider för över.

Medelhastighet de senaste 24h: 4,5 knop.

Sträcka kvar: 100 sjömil.

Antal segel: alla segel utom mesan.

Hälsningar en snart landssjuk besättning/ Sara Wallin

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se