Öckerö gymnasium

Avgångsdagstankar

Idag lämnar vi kajen vid Media docks i Lübeck. Det är konstigt hur det när vi anländer en hamn känns som om vi har alldeles för lite tid och när vi ska avgå så har vi gjort allt som går att hitta på i hamnen. Intrycken från den här hamnen är många och det var framförallt gårdagen som bidrog.

KZ Gedenkstaette Neuengamme är en minnesplats över det koncentrationsläger som fanns där under nazismen. Samtidigt är det ett besöks- och studiecentrum för den som vill förstå något av det som hände där. Vi hade bokat in en heldag och anlände efter en timmes bussresa. Det som utspelades i lägret är svårt att föreställa sig och det blir många stunder av tystnad då vi bara försöker föreställa oss livet för de som hamnade där. Vi har två utmärkta guider som tar oss med runt utställningar och platser i lägret. Besöket avslutar vi vid minnesmärket med att högtidligt lägga ned en bukett blommor och hålla en tyst minut över lägrets alla offer.

Lägret har en koppling till Sverige genom de vita bussarna som räddade i första hand skandinaviska fångar till friheten. Det var här i Neuengamme man samlade upp drygt 4000 skandinaver från andra läger i det tyska riket och sedan kunde transportera hem efter hårda förhandlingar med nazisterna.

Guiderna är mycket imponerade av eleverna, de säger att de ställer bra frågor och visar stor kunskap och respekt. Uppgiften i historia som handlar om historiebruk känns relevant och bra. Vi går runt i lägret och pratar med varandra om det vi ser för att förstå. Händelserna här i östra Tyskland den senaste veckan tas upp och så blir frågorna i samhällsuppgiften aktuella att ställa även här. Den uppgiften handlar om högerextrema partier, främlingsfientlighet och människors uppfattning om utvecklingen vi ser idag. Vår guide är förfärad över händelserna i Chemnitz och har vänner som rest dit för att vara närvarande.

Det blir en mycket bra dag i lägret. Det är en upplevelse som vi delar men som man också tar med sig och funderar över på egen hand. Och så ska det förstås skrivas svar på frågorna om historiebruk till Tobbe på skolan. Det gör vi på lektionerna närmaste dagarna. Nu lämnar vi Lübeck och anländer Cherbourg om si så där sex dagar.

Allt väl ombord!

Brita Malmcrona

Utbildningsledare, T/S Gunilla

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se