Öckerö gymnasium

Dag 31 – Vi seglar genom stora vågor med krängande däck

Har du någon gång varit utsatt för naturens krafter? Under gårdagskvällen ökade vinden och vågorna i styrka. Idag har det blåst mellan 10-16 m/s och vi har gjort ca 6-8 knop. Vinden har kommit in från babordsidan och Gunilla har nu krängt åt styrbord en längre tid.

Men idag så har vågorna tilltagit och stora brusande vågor har slagit in över Gunilla och till och med sköljt över halvdäck. Många elever har känt sjösjukan komma och dagens lektioner ändrades till fria studier för de som orkade. Klart är att denna typ av väder skapar både euforisk fascination likväl som trötthet och huvudvärk.

När jag vaknade imorse märkte jag att fartyget krängde mer än tidigare dagar. Vid ett tillfälle var hela min hyttventil under vatten och jag noterade en viss oreda i hytten som jag inte kunde belasta mig själv för. I lilla mässen såg man växelvis det brusande havet och den molniga himlen genom ventilerna på andra sidan rummet. Ute på däck känner man att de varma vindarna är ett minne blott. Nu klär sig ingen längre i linnen, nu är det seglarställ och stövlar som gäller. En dramatisk scenförändring har skett.

Trots mitt sjösjukeplåster kände jag av sjön och det har varit svårt för mig liksom för eleverna att arbeta framför en dator idag. Till stor del för att du hela tiden behöver kompensera med kroppen för att sitta still. Efter en inledande lektion insåg vi att det inte fungerade så bra med lektioner idag och ”Fria studier” annonserades ombord.

Vi har inte haft någon utkik framme på backen på grund av de stora vågorna som uppskattningsvis varit mellan 4-6 meter och med några enskilda större än detta. En av dessa större vågor slog in över oss när jag var i min hytt. Vi lutade kraftigt åt styrbord och min hyttventil låg under vattennivån en ganska lång stund. I samband med denna våg skadades en av våra elever när hon gled/flög över halvdäck med den våg som obarmhärtigt slog in över Gunilla. Eleven landade i relingen på motsatt sida och blev rejält mörbultad. Hon omhändertogs snabbt och övervakades ifall att hon drabbats av en lättare hjärnskakning. Lyckligtvis ser det ut att ha gått bra. Det hela blev en plågsam påminnelse om att du alltid behöver ha minst en hand att hålla dig fast med. Vi får hoppas att det var den sista incidenten med anledning av vågorna.

Den senaste prognosen är att vinden kommer mojna till imorgon och att vågorna kommer att minska i styrka. Därefter är vårt mål att vara rätt placerade till ett nytt lågtryck som förhoppningsvis ska ge oss goda vindar att segla vidare med. Vi har nu varit ute i 5 dygn till sjöss. Nu är det 9 dygn kvar tills vi når fram till Horta på ön Faial i ögruppen Azorerna.

Låt oss hoppas att naturens krafter är på vår sida!

Jonatan Hedberg – DOS på T/S Gunilla

P.S. För två dagar sedan fick vi napp igen och styrman Jesper lyckades dra upp en präktig guldmakrill på ca 12 kg. Kolla in bilden när styrman Oskar håller upp den guldglimrande makrillen! Den har gett oss både en middag igår och en fisksoppa idag. D.S.

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se