Öckerö gymnasium

Det blir inte alltid som man tänkt sig…

Efter att ha avverkat två heldagsutflykter, och två besök som varat från nio till tre, trodde jag att jag äntligen skulle få en dags ledigt. Men ack vad jag bedrog mig!

I förmiddags dök nämligen ett nytt TV-team upp från spanska TV3. De var visserligen här redan häromdagen, men uppenbarligen hade själva filmandet inte lyckats tillräckligt bra vi det tillfället. Så det blev till att svara på frågor om skolan och Gunilla och hela baletten en gång till. För mig var det i och för sig första gången, eftersom jag var iväg med en grupp elever förra gången det begav sig.

På tal om att åka iväg med en elevgrupp i sänder, så var det igår sjöfartselevernas tur att besöka vetenskapsmuséet CosmoCaixa. För mig som varit där under två eftermiddagar redan, var det intressant att se att den stora Foucaultpendeln, som svänger från taket fem våningar, upp faktiskt hade en annan riktning så där på förmiddagen. Foucaultpendeln, som den heter ska nämligen visa att jorden roterar runt sin axel och därför pendlar den inte bara fram och tillbaka utan vrider sig lite grand åt sidan också. Vid polerna tar det alltså ett dygn för pendeln att återvända till startposition, medan det här på Barcelonas breddgrad tar drygt 36 timmar. Detta och mycket annat kunde man alltså lära sig, genom att undersöka olika montrar och läsa tillhörande förklaringstexter. Hade man läst allt hade man nog varit kvar än!

Efter några timmar tyckte emellertid eleverna att det fick räcka och vi begav oss åter ut i solskenet. Vi har ju, som ni kanske förstått, fortfarande bra väder, även det blivit kyligare än i början av seglatsen. Dessutom skymmer det tidigare, något som dock gynnade oss som begav oss till ”Font Magica” i går kväll. Sagda fontän gör sig nämligen bäst i mörker, eftersom den används som ”vattenorgel”, det vill säga att det färgglatt upplysta vattnet sprutar olika högt i takt med musik. Rätt pampigt faktiskt!

KiKi Åstrand

utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se