Öckerö gymnasium

Hej och välkomna till Hajk!

Idag har nästan hela dagen spenderats i sällskap med franska skolelever. Vi har nämligen varit och besökt den franska skolan lycée J F Millet, vars utbildning på ett ungefär motsvarar ett svenskt gymnasium i innehåll och ålder.

Efter att i samlad tropp ha promenerat till skolan, guidade av en av lärarna på skolan som mötte upp oss, fick våra elever möjlighet att prata och socialisera sig med de franska eleverna. För att underlätta det hela hade de till att börja med en samarbetsövning där de gemensamt skulle svara på frågor om Frankrike och Sverige. Därefter passade våra elever på att genomföra sina rapportintervjuer när de ändå satt med de franska eleverna.

Sedan bjöd den franska skolan oss på lunch, vilket var lite av en upplevelse. Skolmaten skiljde sig på sätt att dels kostar det för eleverna att äta lunch på skolan, dels de får gratis förrätt och frukt/efterrätt varje dag. En fransk måltid är heller inte komplett utan den traditionella ostbiten och skivade baguetten som också erbjuds i matsalen.

Efter att ha laddat batterierna med en fransk lunch åkte vi och de franska eleverna tillsammans med deras lärare Jean-Yves buss till den västra delen av Contentinhalvön (den halvö där Cherbourg är beläget), som inte går att ta sig till med vanlig kollektivtrafik. Här startade vår hajk som tog ca två timmar. Leden som vi vandrade bjöd å ena sidan på otroliga vyer i form av kustremsan, som kantades av ömsom klippor ömsom mysiga vikar och stränder, och idyllisk fransk landsbygd å andra sidan med små stenhus och hagar med kor.

Efter en lång dag på skolan och vandring var det många som var trötta men nöjda med dagens aktiviteter.


Allt väl ombord hälsar,

Arya Rahimian

Utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se