Öckerö gymnasium

Lång dags (buss)färd mot natt

Inte nog med att dagens program innehöll en bussresa längs landstigningsstränderna i Normandie, det skulle bli valvaka i stora mässen också.

Tidigare än vanligt stod vi uppställda på kajen för att promenera en kort sträcka till busstationen. Vi hade packat lunch, mackor och dricka för att klara oss hela dagen. I dag var sista dagen i den här hamnen, men också dagen då vi skulle åka buss tillsammans till olika platser i Normandie med fokus både på medeltid och nittonhundratal.

För säkerhets skull hade vi delat upp dagen med en tydlig lunchrast mellan hoppet i tiden. Första stopp var i Bayeux där vi blev uppslukade av den gamla broderade vepa som finns att se där. Utrustade med var sin audioguide blev vi lotsade av en svensk röst längs med tapetens olika scener och fascinerades av medeltida strider och vardagsliv. Litet minus att det bara fanns två kvinnor återgivna på dryga 70 meter tyg.

Bayeux är en fin stad med många gamla hus och gränder. Staden befriades av de allierade redan dagen efter landstigningen och klarade sig därmed undan strider och förstörelse. Tur var det för den vackra katedralen som vi också tittade in i under pågående mässa. Efter lite promenerande på egen hand och lunch i parken åkte vi vidare mot de berömda stränderna.

Vi gjorde tre stopp under eftermiddagen. Först besökte vi ett tyskt luftvärn med bevarade bunkrar och artilleri beläget med milsvid utsikt över stränderna nedanför. Jean-Yves, lärare från den franska skolan vi besökt i veckan, var med som vår guide och kunde berätta och vi lyssnade. Så såg vi det framför oss hur det måste ha varit att stå där som tysk soldat i bunkern den sjätte juni och spana ut över horisonten som plötsligt kryllade av de allierades alla fartyg. Jag hörde elever som spontant uttryckte hur fräckt det är att lära sig genom att vara på plats och reflektera. Jo, jag vet.

Nästa stopp var längre så att vi skulle ha tid att strosa runt den fantastiskt vackra men samtidigt fasansfulla kyrkogården med 9000 begravda amerikaner under raka rader av vita stenkors i den gröna gräsmattan. Mäktigt, var nog känslan vi tog med oss. Den känslan stod en bussresa senare i bjärt kontrast till den tyska kyrkogården där de unga soldaterna låg två och två i gravarna som var utmärkta med en anspråkslös stenplatta. Uppgiften i historia blir nu att jämföra historiebruket på de båda kyrkogårdarna. Spännande att följa de diskussionerna!

Dagen kunde ha tagit slut där vid kajen dit vi kom precis i tid för middag, men det var ju valdag hemma i Sverige och det måste vi ju följa. Så efter middagen när babord städat klart kunde jag rigga valvakan på tv:n i stora mässen. Vi hade hittat lite surf på en av fartygets telefoner så vi kunde streama och så satt vi där hela natten. Diskussionerna var många och ibland lite högljudda. Jag somnade väl till sittande någon gång efter tolv, men vi var med till dess att de sista partiledarna hade sagt sitt om det oklara läge som råder.

Idag för en timme sedan lämnade vi Cherbourg. Nu ska vi över kanalen och imorgon väntar Portsmouth.

Allt väl ombord!

Brita Malmcrona

Utbildningsledare, T/S Gunilla

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se