Öckerö gymnasium

Pizza till lunch

Black Bananas bomerang...

För att sammanfatta den senaste tiden, så blir det lite som dagens pizza med spår av de senaste dagarna. Där var köttfärsen från igår, de svarta bananerna från utflykten till Teide…ja dom där bananerna, alldeles svarta. Busschauffören som hämta upp oss på morgonen såg när vi lastade in bananerna i bussen, nu bör det kanske tilläggas att det odlas bananer på Teneriffa…massor av bananer, hela Spaniens bananer. Ja dom va svarta, men smakade fortfarande gott. Men i busschaufförens ögon va det ändå konstigt. Han var ifrån den lilla staden Garachio på nordsidan ön och han kan allt om bananodling.

Vi hade bananer med oss från malaga till Teneriffa, som var odlade på Teneriffa, de va sorgset svarta och tillbaka på sin ö, de fick en fin guidad tur runt ön, fick fantastiska historier berättade för sig om miljön, energianvändning, den första svenska turisten, Bengt…ja Bengt som hittade de mest fantastiska förutsättningarna med torrt varmt klimat som är bra för alla sorters krämpor och besvär. Han drog ihop halta och lytta från hela Sverige, skapade ett av svensk sjukvård ordinerat turistparadis på den torra sandiga sydsidan av ön. Teneriffaborna trodde att varje svensk ägde en rullstol, annars var man inte svensk…men bananerna då, undrar du... Jo på nordsidan som har ett gynnsammare klimat för odling, där odlas det bananer, jösses va bananer där är. Dessa hermafroditer skapar släktband av odlingar i långa raka led på de lägre delarna av ön. Våra svarta bananer fick höra hur nya plantor föds ur stammen av sin moder för att grödas och gro, skapa nya frukter innan mormorsplantan dör… Bananerna sköts varsamt och plockas för hand, de besprutas inte för här finns nästan inga insekter. Sjysta bananer helt enkelt. Våra svarta bananer va hemma igen, odlade på ön, skeppade till fastlandet, uppdelade, sålda, köpta, packade och skeppade tillbaks till sin födelseplats, för att mista sitt svarta utskrattade skal och hamna i vår banankaka och på vår pizza.

Så dagens Pizza va en lite historisk vandring i kolonialism, att rövas bort, komma hem, lite som en främling och få lämna sitt jordeliv för att få omforma sin energi till eller för nya ändamål. Livet går vidare på Gunilla.

DosJakob

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se