Öckerö gymnasium

Planer

Nu är vi förberedda och laddade för nästa hamn: Cherbourg. Igår presenterades programmet och så började planeringen ta fart. Vem ska rida? Äta crepes? Åka på utflykt? När ska det spelas brännboll?

Allt det där som ska hända på frivakten är förstås elevernas egna beslut. Ramarna finns där, tider och gruppstorlek, vaktdagar och gemensamma aktiviteter, men annars tycker jag att det är bra när eleverna själva planerar hur de ska ta sig runt, vart de ska och med vem. Vi gör ju den här resan tillsammans och det finns utrymme för egna initiativ i hamnarna.

Vi kommer till kaj först i eftermiddag. Här är det tidvatten att ta hänsyn till, så istället för att anlända på morgonen som vi brukar, måste vi vänta in rätt strömmar för att ta oss in i Cherbourgs inre bassäng. Vi kommer att ligga förtöjda mitt i stan med människor som går förbi på kajen. Det är alltid roligt att ha nyfikna på kaj som frågar om vår båt och vår skola. Och nu blir det fransmän som kommer gå förbi. Vi förväntar oss baguetter och franska baskrar.

På lektion har vi bland annat haft fokus på andra världskriget. Vi ska i slutet på veckan åka på bussresa för att besöka Normandies stränder. Det var här de allierade landsteg i det som blivit känt som D-Dagen och som betraktas som den avgjort viktigaste dagen i hur kriget kunde avslutas. Vi har sett både spelfilm och dokumentär, så nu är vi förberedda för kustbatterier, ilandstigningsplatser och kyrkogårdar.

Först på programmet står dock något helt annat. Vi har ett skolutbyte redan imorgon med Lycée JF Millet. Intervjuer, guidning på skolan och trerätters i en fransk bamba. Och sedan en tretimmars-hike på den fantastiskt vackra kusten norr om staden. Jag hoppas på fint väder, resten sköter eleverna. De har vässat till sina intervjufrågor, läst på sina fakta och kommer att göra ett bra jobb. Och så har de lovat att de klarar en hike utan problem.

Allt väl ombord!

Brita Malmcrona

Utbildningsledare, T/S Gunilla

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se