Öckerö gymnasium

Tanger och Chefchaoen

Den vita staden lyser i solen när jag går iland på upptäcktsfärd. Vi ligger i en fin marina som egentligen är till för lyxyachter. Vår kära Gunnis är säkert glad över uppgraderingen….

Väl ute ur marinan kan man välja att gå till vänster för att nå den mer moderna delen av staden, jag går till höger. Det är ju inte det moderna jag vill åt, utan medinan med de slingrande gränderna som man lätt går vilse i. I ett myller av keramik, skor, väskor, mattor och arganolja går jag runt och trivs. Det är just detta jag älskar med Marocko!

Hur vackert det än är här i Tanger vill vi ge oss ut på tur för att se mer av Marocko. Så idag har vi lämnat den vita staden för att ta oss till den blå. Chefchaoen ska, enligt alla guideböcker, vara något alldeles enastående och det vill man ju uppleva. Det tar ca 2,5 timme att ta sig dit med buss så avstånden är inga problem. Vi hade 09.00 som avgångstid och bussen kom i god tid. Med bussen följde en guide som verkligen laddat med fakta om det mesta.

Chefchaoen är verkligen fantastiskt vackert, den blå staden ramas in av två höga bergstoppar och snyggheten är nästan svår att ta in. Kontrasten mellan de blåmålade husen och försäljarnas utbud av marockanska varor är slående. Alla färger liksom förstärks mot de blå väggarna. Vi går igenom medinan med ganska snabbt med våra guider, ja vår första guide har fått en kompis, för att hinna till vår restaurang som är bokad till 12.30.

Vi fick sallad som förrätt med nybakat marockanskt bröd, couscous med kyckling och fruktsallad som avslutning. Jättegott! Vi stannade kvar på restaurangen under middagsbönen och sen var det fri tid för alla innan vi åkte hem igen. Undrar ni varför staden är blå? Den troligaste teorin är att den blå färgen ger svalka under varma dagar.

Vi landade hemma i lagom tid för middagen och sen hade vi filmkväll. En riktigt bra dag.

Vi har det bra!

Anne-Li Olsén, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se