Öckerö gymnasium

Utbildningsledarens rapport den 21:a oktober 2019

Ute till havs är eleverna upptagna med att segla eller sova på förmiddagen, så då passar även jag på att sova lite då och då. Det känns lite som vardagslyx att inte behöva sätta någon klocka utan istället gå upp till jobbet när man vaknar. Eller purras om man försover sig.

Men jag behövde inte väckas idag utan lagom till tiofikat kunde jag lulla över till lilla mässen och äta frukost. Motorn var fortfarande avstängd och seglen uppe, fulla med vind. Spaniens kust kunde skönjas längs babordssidan men Afrika syntes inte längre till.

Trots vinden var det väldigt lite sjö och vi for fram som på en väg. Det kändes mer som att åka tåg än att segla. Andrestyrman Leo har dock varnat oss för att vädret kan bli sämre så småningom men av det har vi inte sett någonting än. Sjösjukan som var påtaglig förra sjöbenet lyste med sin frånvaro och vakterna var i princip fulltaliga under eftermiddagens lektioner. Idag fick eleverna tid att förbereda och planera en uppgift de har i idrott och hälsa, som handlar om ergonomi. De ska studera någon person när denne utför några arbetsuppgifter ombord för att hitta förbättringar i gällande ergonomin. De ska även läsa in sig i lite litteratur som de använder för att motivera de förbättringsförslag de kommer på.

Under eftermiddagen hade vi även en säkerhetsövning. Vi simulerade att en person trillade över bord och genomförde en MOB-övning. Men istället för att en person ska behöva guppa omkring i det kalla vattnet kastade vi i en frälsarkrans med tillhörande flaggstång. Det är betydligt lättare att se än om en person skulle falla i, så övningen var lite dopad. Efter ungefär en halvtimme(!) var frälsarkransen räddad och tillbaka i trygghet ombord. Det var lite av en ögonöppnare för eleverna hur lång tid det faktiskt tar att sjösätta gummibåten för att köra och hämta någon.

Solen gick så småningom ner, som den oftast gör, men ikväll bjöd den på en spektakulär solnedgång. Det såg ut som både spanska kusten och havet mellan oss färgades röd av att himlen stod i brand. Alla solnedgångar är vackra men vissa är spektakulärt vackra. Verkligen något att njuta av innan man kryper till kojs.

Over and out…
Johan

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se