Öckerö gymnasium

Vandring och utställning

Vi har haft flera uppgifter med fokus på orkanen Katrina i denna hamn. Hur människor har påverkats samt hur man arbetar förebyggande inför nästa orkan. Vi stadsvandrade och hade turen att komma till staden lagom till en nyöppnad utställning.

Vi gick vaktvis med varsin guide genom New Orleans gator och fick en historisk bakgrund till staden samt en ny förståelse kring hur många människor det var som drabbades under orkanen Katrina. Det är svårt att förstå att där vi vandrade runt, torrskodda, låg vattnet högt när det var som värst under Katrinas framfart. Många hade inte försäkrat sitt boende vilket självklart ledde till katastrof. Idag är försäkring ett måste men då detta blir en alltför dyr utgift för många har inte alla haft möjlighet att bo kvar i sina hus. Stadsbilden förändras och de med högre inkomst tar över områden där man tidigare kunde hitta en mer blandad befolkning. Vi försöker föreställa oss hur staden drabbades men det är svårt nu då allt är återställt, solen skiner, parker och trädgårdar grönskar och blommor i alla möjliga färger hänger på verandor och från balkonger. Därför var det bra att kunna gå på utställningen som visade bilder från tiden under och efter orkanen. Här kunde vi se både film och bilder från gatorna vi nyss gick runt på. Läsa dagböcker från människor som varit strandsatta under en längre period och lyssna på ljudet från de starka vindar som drog fram över staden. En stark upplevelse som inte glöms bort i första taget!

Jag promenerar tillbaka med vakten som måste jobba ombord och vi gör ett litet ”tjuvstopp” på vägen för att köpa kaffe. Sen strosar vi tillbaka till båten och diskuterar allt vi fått uppleva under dagen. Alla är överens om att det var en superbra kombination med vandring och utställning.

Vi har det bra!

Anne-Li Olsén, utbildningsledare

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se